Az általam készített első citromos-körtelekvár
Az egész nem nagy mivel nem is sok volt az alapanyag, épp annyi ami egy minikonyhából kikerül :) Miközben főztem Heni jutott az eszembe, amit évekkel ezelőtt mondott, mikor kis-háztartása rejtelmeit mesélte: ,,Ne röhögj! Eljön az idő mikor majd az albidban egy-két üvegnyi "nagy befőzéseket" fogsz csinálni!"
Hát igen bejött :D
- 4 db körte
- 1 db citrom
- 18 dkg cukor =12 csapott evőkanál cukor
- késhegynyi fahéj
Azt írták, ha sok a cukor akkor tuti eláll még akkor is, ha kicsit darabosabb is. Szerintem elég édes lett, ami azt jelenti, hogy épp hajszál vékonyan kell majd kenni. Ja és mikor lefedtem s rászorítottam a kupakot megfordítottam 5 percre, ahogy az okosoktól a neten olvastam, hogy akkor nem romlik el. Kíváncsian várom, hogy mennyire lesz tartós.
Paradicsomos húsgombóc
Rá kell jönni kicsit főzni nem is olyan könnyű. Minden recept úgy kezdődik: 4 személyre. Mondjuk ez még a kisebbik probléma. De hogy osztható el egy tojás, hogy ne legyen kemény a húsgombóc? Hát az az igazság sehogy. A félnek vélt tojás kevésnek volt érzékelhető. Az újonnan kinevezett szakács félelmei beigazolódni látszottak, vagy szétesik vagy kemény lesz az a bizonyos gombóc. Először is szét esett Murphy tv.-e alapján. Azt gondolhatnánk, ha teszünk még bele egy "kicsit" pont jó lesz:) A "kicsit" több meg keménnyé varázsolta. Úgyhogy elmondható sehogy se akaródzik neki, hogy olyan legyen, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. A főkóstoló szerint ennek, épp ilyen keménynek kell legyen. Itt van az az előbb említett probléma, akkor most, hogy jó az a húsgombóc? Végül a fakanál igazgató eldöntötte: Akkor probléma, ha azt csinálunk belőle, másrészt meg épp úgy jó, ahogy aznap sikerül :D
paradicsomos húsgombóc (2fő):
Paradicsomos húsgombóc
Rá kell jönni kicsit főzni nem is olyan könnyű. Minden recept úgy kezdődik: 4 személyre. Mondjuk ez még a kisebbik probléma. De hogy osztható el egy tojás, hogy ne legyen kemény a húsgombóc? Hát az az igazság sehogy. A félnek vélt tojás kevésnek volt érzékelhető. Az újonnan kinevezett szakács félelmei beigazolódni látszottak, vagy szétesik vagy kemény lesz az a bizonyos gombóc. Először is szét esett Murphy tv.-e alapján. Azt gondolhatnánk, ha teszünk még bele egy "kicsit" pont jó lesz:) A "kicsit" több meg keménnyé varázsolta. Úgyhogy elmondható sehogy se akaródzik neki, hogy olyan legyen, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. A főkóstoló szerint ennek, épp ilyen keménynek kell legyen. Itt van az az előbb említett probléma, akkor most, hogy jó az a húsgombóc? Végül a fakanál igazgató eldöntötte: Akkor probléma, ha azt csinálunk belőle, másrészt meg épp úgy jó, ahogy aznap sikerül :D
paradicsomos húsgombóc (2fő):
- 20 dkg darált sertéshús
- 1 marék rizs
- 1/2 vöröshagyma( nálam a lila is megtette)
- csipet só, bors
- 1/2 tojás - az a bizonyos fél :)
- 500g v. 5dl paradicsom püré
- 1 csapott evk liszt= 2dkg kb.
- 1 ev olaj
- cukor ízlés szerint ( ez kb. 4 evk lehetett mire elég édes lett :)
Jaj de ennék most egy ilyet! Nyamm!
VálaszTörlésÜgyi vagy!